Vandaag, maandag 29 juli 2019, is het Earth Overshoot Day. De dag dat wij (lees: de mens) – geteld vanaf 1 januari – wereldwijd meer van de aarde gebruikten dan dat de aarde in een jaar kan vernieuwen. Als je kijkt naar het gebruik van ons Nederlanders dan was onze Country Overshoot Day al op zaterdag 4 mei 2019! En dat vind ik best wel beangstigend, want Op = Op zou je zeggen.
Maar dat kan anders! Check it out ?

 

Wat is Earth Overshoot Day?

Elk jaar berekent Global Footprint Network op welke dag Earth Overshoot Day valt. De dag dat we net zoveel grondstoffen en voedingswaren gebruikten als de aarde in een jaar kan leveren. NOSop3 maakte in 2018 een video waarin ze kort uitleggen waar dit door komt en wat de gevolgen zijn:

Mijn Personal Overshoot Day

Hoeveel aardes je nodig hebt, is heel afhankelijk van hoe je leeft. Mijn persoonlijke Overshoot Day is op 3 augustus. Als iedereen zo zou leven zoals ik, dan hebben we 1,7 aardbollen nodig. Wow! Dat scheelt maar 5 dagen met het gemiddelde. En ik maar denken dat ik best goed bezig was met m’n veganisme, afval scheiden, groene stroom en tweedehands of duurzame kleding. Bummer! Vooral mijn auto gooit roet in het eten, maar ook mijn eten! Ja, dat is plantaardig, maar vaak wel verpakt, geproduceerd en/of uit een ander continent overgevlogen. De balans tussen wat goed is voor de aarde, middelen (als in: tijd en geld) en een leuk en gezond leven vind ik best wel heel lastig. Maar… Ik ga ermee aan de slag!

Hoeveel aardes heb jij nodig?

Wil jij ook weten hoeveel aardes jij nodig hebt? Dat kan met de Footprintcalculator of de Voetafdruktest van het WNF. Ik ben heel benieuwd! Laat je het weten in de reactie hieronder of via de mail?

Wat kunnen we doen om de datum te verplaatsen?

Al met kleine stapjes in het dagelijks leven kunnen we de datum verplaatsen. Elke stap is winst, want dit deed je gisteren nog anders. Om de datum te verplaatsen hebben we IEDEREEN nodig. Dus ook jou! Hieronder geef ik je verschillende tips (ik ga er zelf ook mee aan de slag ?):

1. Vliegen ✈️

Wat echt zoden aan de dijk zet voor het milieu, is minder vliegen. Maar dat hoefde ik jou vast niet te vertellen. Als je dan toch echt naar dat verre stukje wereld wilt vliegen, doe dat dan zo duurzaam mogelijk. 4 tips:

  1. Kies voor een rechtstreekse vlucht. Dus zonder tussenstops. Bij het opstijgen stoot een vliegtuig namelijk veel CO2 uit.
  2. Kies geen lijnvlucht, maar een chartervlucht. Chartervluchten hebben geen dienstregeling en zitten daardoor vaker vol. Hoe voller het vliegtuig, hoe lager de CO2-uitstoot per persoon.
  3. Vlieg niet helemaal naar de andere kant van de wereld. Als je naar de zon wil, ga dan naar de Canarische Eilanden. En als je wel naar de andere kant van de wereld wilt vliegen:
  4. Compenseer je CO2-uitstoot. Kijk op FlyGRN. De vliegticket zoekmachine die automatisch jouw CO2-uitstoot (helemaal of gedeeltelijk) compenseert. Of doneer aan projecten die een boom voor je planten. Kijk eens bij Greenseat, Fair Climate Fund of Trees for all.
    (Bron: NOS)

2. Eten ? en drinken ?

Voedselverspilling

In de hele voedselketen – van de akker tot aan de tafel (als het dat haalt) – verspillen we 1/3 van al het eten op de wereld. Zo verspillen we niet alleen het eten zelf, maar ook de grondstoffen die nodig zijn om dat eten te maken. Denk aan water, landbouwgrond, menskracht en vervoer. In Nederland verspilt een huishouden gemiddeld 41 kilo eten per persoon per jaar aan vast voedsel. Door minder voedsel te verspillen kunnen we onze milieu-impact tot wel 14% verlagen en daarmee tot wel € 145 per persoon per jaar besparen. Win-Win!

Tips om minder te verspillen:

  • Koop wat je nodig hebt. Een weekmenu kan daarbij helpen. Kijk eens op Vegan Challenge voor inspiratie.
  • Kook niet te veel of vries in als je wat over hebt.
  • Voer een kliekjesdag in. Wie weet welke bijzondere combinaties je ontdekt. Experimenteer!
  • Bewaar je eten op de juiste plek. In de Bewaarwijzer zie je waar, welk product het langst goedblijft. Groente, brood en maaltijden zijn heel lang houdbaar in de vriezer.
  • Product over de datum? Gebruik je zintuigen. Kijk, ruik en proef! Vaak zijn producten nog prima te gebruiken.
    (Bron: Voedingscentrum)

Too good to go!

Ken je de app Too good to go al? De app die voedselverspilling tegengaat. In deze app kun je zien waar je de ‘Magic Box’ kunt ophalen. In de Magic Box zit overtollig eten dat nog prima te eten is, maar dat winkels en restaurants aan het einde van de dag moeten weggooien. Denk bijvoorbeeld aan een bakkerij die elke dag vers brood bakt of restaurants die meer drukte verwachtte en daardoor maaltijden overhouden. Je weet nooit precies wat je in je Magic Box krijgt, totdat je ‘m ophaalt. Wat je wel zeker weet, is dat het een goede deal is en dat je lekker eten krijgt! Spannend hè…

 

Minder (of liever geen) dierlijke producten

Ook dit is volgens mij een open deur… Minder dierlijke producten gebruiken, is beter voor de aarde. Dieren eten namelijk veul! Ze gebruiken ook nog eens een hoop water (drinken en in productieproces). Deze grondstoffen hadden we ook voor menselijke consumptie kunnen gebruiken. Ohja, en dieren laten scheetjes (broeikasgassen). Uit onderzoek blijkt dat als we stoppen met het eten en drinken van dierlijke producten, we 75% van de huidige wereldwijze landbouwgrond niet nodig hebben. Dat is net zo groot als de US, China, Australie en Europa bij elkaar! Die grond kunnen we dan weer gebruiken voor de voedselvoorziening van de mens en natuurherstel. 

Tegenwoordig zijn dierlijke producten ook supergoed en makkelijk te vervangen door een plantaardige variant. Probeer eens een vleesvervanger of plantaardige melk! En ik moet eerlijk zeggen… Ook ik vind ze niet allemaal lekker, maar hé, gelukkig zijn er dan nog heel veel alternatieven. Er zit vast iets tussen! Goede keuze voor je gezondheid, de dieren en de aarde! ?

 

3 Spulletjes (of prulletjes? ?)

Minimaliseren kun je leren!

Minimaliseren is voor iedereen anders. Hoeveel dingen/spullen heb jij nodig om je gelukkig te voelen? Voor de één is dat misschien een garderobekast waar genoeg kleding in zit om af te wissen. Voor een ander zijn dat de nieuwste gadgets. En voor weer een ander een gevulde boekenkast. Minimaliseren betekent eigenlijk jezelf de vraag stellen: Heb ik dit echt nodig? Stel jezelf die vraag eens, de volgende keer als je gaat shoppen, als die nieuwe gadget of nieuw boek uitkomt. Piepmuis op bezoek bij Anna de koe is trouwens zo milieuvriendelijk mogelijk gemaakt. Die kun je dus gerust kopen, haha!

Kijk ook eens naar de spullen in huis? Zijn er bijvoorbeeld spullen die je al lang niet hebt gebruikt? Kunnen die een tweede leven krijgen bij iemand anders?

 

Re-use

En dat brengt mij bij het hergebruik van producten. Bij de kringloop en op rommelmarkten vind je heel vaak kleding en spullen die nog makkelijk een tweede (of derde) ronde meekunnen. Of struin Marktplaats of Marketplace op Facebook eens af als je iets nieuws nodig hebt.

 

4 Kleding ???

Online of nog naar een echte winkel. We winkelen bijna allemaal. Om kleren te maken zijn veel grondstoffen (land, water, energie, chemicaliën voor stof) nodig. Dit heeft veel impact op het milieu. Het meest duurzaam shop je natuurlijk tweedehands. Voor mijn zoontje lukt dat wel, maar voor mijzelf vind ik dat heel lastig hier in het oosten van het land. Daarom kijk ik tegenwoordig of een kledingstuk van duurzaam materiaal gemaakt is.

Ter inspiratie:

  • De campagne Love Your Clothes van Milieu Centraal laat zien hoe je zo lang mogelijk van kleren kunt genieten. Ook maakten zij een overzicht van de impact van je kleding op het milieu.
  • Op de website Rank a Brand zie je hoe duurzaam jouw favoriete merk is.
  • #30wears. Dit initiatief moedigt mensen aan om bewuster te zijn van hun koopgedrag. Elke keer dat je op het punt staat een nieuwe broek, die gave schoenen of die beeldschone jurk te kopen, vraag jezelf dan af: ‘Draag ik dit kledingstuk minimaal 30 keer?’
  • Bij Mud Jeans kun je een spijkerbroek leasen! Hoe tof is dat!
  • Bij Priester in Den Haag heeft een kledingbibliotheek! Daar leen je de geweldigste outfits. En ben je verliefd geworden? Dan kun je de outfit alsnog kopen!
  • Andere duurzame shops zijn: Wolf and StormBig V Store.

Heb je tips voor leuke tweedehands kleding in Nijmegen en omstreken? Let me know!

Let’s move the date!

Hopelijk staan er tips tussen waar jij mee aan de slag kan en ook wilt. Elke stap, hoe klein ook, is winst voor de aarde! Zet ‘m op! Laat je weten met welke tips je aan de slag gaat en hoe dat gaat? Dat kan in door hieronder een reactie te plaatsen of te mailen naar info@deavonturenvanpiepmuis.nl.

Wil je nog meer doen? Kijk dan eens op de website van Earth Overshoot Day! En Let’s move the date ?

Share This