Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /home/myseon1q/deavonturenvanpiepmuis.nl/wp-includes/functions.php on line 6031
Een kijkje in het leven van Lisette, Jetse, Mads, Indy en Vik | De avonturen van Piepmuis

Dit keer in het zonnetje: Lisette van Volwaardig Plantaardig en haar gezin. Lisette woont met haar man Jetse en drie kinderen (Mads, 5, Indy, 3 en Vik, 1) in Arnhem. Ze groeide op in vleesminnend Twente en met een opa als slager. Hoe hun  gezinsleven eruit ziet? Lees het hier in het interview met Lisette.

Hoe vermaken jullie je in coronatijd?

Wij spelen vooral veel in de tuin, bakken en koken wat en spelen op de nieuwe Wii die we gekocht hadden voor Mads zijn verjaardag, maar toch nu alvast maar erbij gepakt hebben 🙂

Hoe ziet de week er bij jullie normaal gesproken uit?

Onze week is nogal hectisch met drie jonge kinderen. Meestal zijn we al vroeg op om het ontbijt klaar te maken voor de kids. Dat bestaat meestal uit een kom Weetabix met bessen en gebroken lijnzaad, ongezoete muesli met besjes en gebroken lijnzaad of een dikke vullende smoothie met o.a. fruit, havermout en je raadt het al; lijnzaad. Daarna vullen we de schooltrommeltjes en gaat Mads naar school, Indy naar de peuterspeelzaal en hobbelt Vik weer achter mij aan naar huis (nadat hij zijn stoeltje bij Indy in de kring heeft geschoven en elke dag weer flink verontwaardigd is dat hij nog niet op de peuterspeelzaal mag blijven). 

Op maandag gaat Mads naar de BSO. Daar is het superleuk. Het ligt net buiten de wijk in een natuurgebied met enorme natuurspeeltuinen, velden, watertjes en een struinpad met klein bosje. Er is ook een kleine kinderboerderij. En hoewel ik het leuk vind dat hij daar met de dieren kan optrekken vind ik het wel erg jammer dat het geen diervriendelijke kinderboerderij is. Lees: jonge dieren die in de lente worden geboren om vervolgens verkocht te worden voor vlees. Dit is voor de meeste kinderboerderijen een grote bron van inkomsten.

Op woensdag is er gym en zwemles en in het weekend gaan we meestal wat leuks doen. Onze favoriete uitjes zijn lekker wandelen in het bos of op de hei of naar een museum zoals het spoorwegmuseum gaan. We hebben een museumjaarkaart en Mads is een echte treinenfanaat.

Wat vinden jullie het leukst om te doen?

Jetse en ik zijn allebei dol op crossfit. Jetse wel iets meer dan ik, want hij gaat veel vaker en is veel fanatieker. Voor mij moet sporten ook vooral leuk zijn 🙂 Ik hou er van dat het flexibel is, zoals een sportschool. Je gaat wanneer je wilt en hoe vaak je wilt. Maar toch een beetje het sociale heeft van een teamsport, aangezien je altijd in kleine groepjes traint met intensieve begeleiding. Daarnaast ben ik nogal lui aangelegd en is het een enorm effectieve manier van trainen en dat spreekt me aan, hahaha. Je hoeft je dus niet jarenlang het schrompes te werken om resultaat te zien 😉

We houden ervan om gezellig samen uit eten te gaan of om een avondje naar de sauna te gaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig een flink aantal sauna’s bij ons in de buurt met vegan menu opties op de kaart, dus dat vinden we op en top genieten! Maar meestal hebben we helemaal niet zo veel tijd voor al deze dingen en zitten we ’s avonds lekker op de bank. Jetse vaak nog aan het werk en ik met een boek of met Netflix. Ik heb net een nieuw Kobo abonnement afgesloten op mijn e-reader, omdat ik weer meer wil lezen en dat bevalt me ook perfect.

Waarom kiezen jullie voor de vegan leefstijl en welke stappen namen jullie om hier te komen?

Wij zijn sinds januari 2017 vegan. Drie jaar geleden deed ik mee aan de VeganChallenge samen met één van mijn beste vriendinnen. Ik vond het superleuk om samen dit avontuur met haar aan te gaan. Thuis keek ik met mijn man de documentaire Forks over knives en toen was hij ook om. Vanaf dat moment waren we vegan. In het begin met vallen en opstaan en nu als doorgewinterde vegans :X Haha!

De kinderen zijn ook vegan. Mads is geboren toen wij nog vlees aten en heeft kreeg het tot 1,5 jaar heel af en toe. Maar niet te veel. Toen werden wij een soort van vegetariër. Dat wil zeggen, we woonden in Denemarken, maar als we in Nederland op visite kwamen dan konden we het niet laten om toch een kibbeling te scoren ofzo. Indy is dus als vegetariër geboren en heeft nooit vlees of vis gegeten. Tegen de tijd dat zij vast voedsel kreeg, was ik al begonnen met de vegan challenge. Vik is vanaf de conceptie al helemaal vegan. Toen hij na een half jaar niet meer genoeg aan mijn borstvoeding leek te hebben, kreeg hij zelfs plantaardige kunstvoeding.

Grappig feitje is dat Vik van onze kinderen de grootste baby was en dat zijn zwangerschap ook de enige zonder complicaties was 😉 Nou zegt dat natuurlijk niet al te veel, maar ik vind het toch een prettig feitje. Vik woog bijvoorbeeld ruim 4 kilo bij de geboorte, terwijl Indy en Mads maar 2,8 kilo wogen. Mads is met ruim 38 weken geboren en Indy en Vik allebei met 42 weken.

Hoe beïnvloedt veganisme jullie leven?

Veganisme beïnvloedt ons leven veel meer dan toen we vegetariër waren. Toen vonden we het veel minder lastig om ons af en toe over onze principes heen te zetten als we eens bij iemand aten. Want ach, die ene keer maakt toch niet uit… Nu zijn we ons veel meer bewust van het leed dat achter die producten schuilt en krijg ik het echt niet meer door mijn keel. Gelukkig zijn we gezegend met hele fijne mensen om ons heen. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat ze geen rekening met ons hielden.

Soms merk ik wel dat het als ongezellig ervaren wordt. Als we bijvoorbeeld bij een concert zijn en we gaan eten halen en voor mij is er alleen friet en ketchup. Dan voelt iemand anders zich misschien bezwaard om uitgebreid te eten en dat maakt het ‘gezellige en sociale’ van lekker samen eten wel anders. Maar dat is alles. Verder houdt iedereen, voor zover mogelijk, rekening met onze leefstijl. Soms weten juffen iets niet en krijgt Mads weleens een liga waar melk of ei in bleek te zitten. Dan leg ik dat uit en neem ik de volgende keer een merk mee dat wel vegan is en dan is dat ook weer geregeld.

Heb je tips voor andere ouders die hun kinderen vegan (willen gaan) opvoeden?

Hahaha… Nou, leuk dat je het vraagt. Tips over vitaminen zijn te uitgebreid om daar nu op in te gaan. Uiteraard moet je nooit vergeten om vitamine B12 te suppleren en ook vitamine D is belangrijk. Voor meer informatie verwijs ik graag door naar een zeer uitgebreid artikel dat ik hierover schreef voor kids in alle leeftijden.

 

Wat ik mensen vooral wil meegeven is om je niet te druk te maken. Een gevarieerd eetpatroon is het belangrijkste en als ze dan een keer niet alle vakjes van benodigde voedingsstoffen checken is er ook geen man over boord. Mads die weigert al tijden bijna elke avond het avondeten en hij wordt er evengoed groot van. Ik geef overdag wat meer snoepgroenten en granen. Ik denk dat bijna alle kids wel door zo’n fase heen gaan, waarbij ze wat minder eten. Gebruik dus vooral je gezonde verstand. Hoe ging het bij jou vroeger en zou je je ook zo’n zorgen maken als je nog vlees at? Ik maakte ter inspiratie een eetdagboek van wat mijn kinderen.

Als je de overstap naar vegan wilt maken, zeg ik: gewoon doen! Met vallen en opstaan kom je er echt wel. Verwacht niet meteen perfectie van jezelf en wees niet te streng als je eens de fout in gaat. Heb je een fijn support netwerk? Vrienden/familie/collega’s, die met je mee willen doen of ook vegan minded zijn? Schakel dan je hulptroepen in! Dat maakt het een stuk makkelijker, gezelliger en vooral leuker! Dit is precies de reden dat ik ook naast mijn individuele begeleidingstrajecten een groepstraject gestart ben op mijn website. En ik kan je vertellen dat dat bere-gezellig is!

Wat missen jullie als het gaat om vegan opvoeden?

Veel spelmateriaal en boekjes is gericht op omni’s. Daarom ben ik zo ontzettend blij met het boekje van Piepmuis. Het helpt ons echt om op kinderniveau over het onderwerp veganisme te praten. Ik zou daar graag nog veel meer Nederlandstalige boekjes over vinden en ook spel dingetjes. In plaats van dat overal meteen vlees en zuivel bij bijvoorbeeld kookspulletjes zit. Natuurlijk kan je dat eruit halen, maar het zou zo fijn zijn als er ook iets echt specifiek voor deze kids is. Zodat ze zich niet zo vreemd en anders voelen dan hun vriendjes.

Welke wens(en) heb je voor de toekomst?

Dat de wereld zo snel mogelijk volledig plantaardig wordt! Natuurlijk ben ik niet zo naïef, maar ik denk dat het er zo veel mooier van zou worden op de wereld. Wij dragen in ieder geval ons steentje bij aan de toekomst op deze aarde, zoals ik die voor me zie <3

Wat je nog delen?

Graag deel ik mijn recept voor gezonde ontbijt pannenkoekjes met jullie!

Voor 2 personen

  • Doe 200g havermout, 2 bananen, 2tl kaneel, 1/2 tl vanille aroma, 400ml plantaardige melk (bij voorkeur soja, want dan bindt het beter), 1 snufje zout (0ptioneel) in een blender en maak er een pannenkoekenmix van.
  • Verwarm wat (kokos)olie of bakboter in de pan op middelhoog vuur en doe een flinke lepel in de pan. Druk een beetje plat en duw een beetje in een ronde vorm.
  • Zodra je met een spatel goed onder de pannenkoeken door kunt en hij dus niet meer aan de pan blijft plakken, draai je de pannenkoek om. Hoe lang dit duurt is erg afhankelijk van hoe dik je pannenkoek is en hoe hoog je het vuur hebt staan. Ik zelf heb bij voorkeur het vuur vrij laag zodat de pannenkoeken niet aanbranden en dan maak lekker dikke pannenkoeken ? Maar het is up to you.
  • Ga even zo door en maak een lekkere dikke stapel pannenkoeken. Ondertussen kun je in een ander pannetje 2 handjes (bevroren) zomerfruit (ontdooien en) opwarmen.
  • Verdeel 4 el plantaardige yoghurt (bijvoorbeeld met kokos smaak) en het zomerfruit over de pannenkoekjes. Eerst de yoghurt en daarna het fruit. Ben je een echte fan van zoet? Gebruik dan ook nog een klein scheutje maple siroop.

Over Volwaardig Plantaardig

Volwaardig Plantaardig is dé plek waar je jouw liefde voor goed eten combineert met je liefde voor een betere wereld. Met mijn website en social media pagina’s wil ik mensen helpen de overstap te maken naar een plantaardige voeding óf om hun plantaardige voedingspatroon te verbeteren. Met volwaardig plantaardige voeding doe je het beste voor je lijf, voor de dieren en voor de aarde. Het is altijd een 3 for 1 packadge deal <3.

Neem een kijkje op www.volwaardigplantaardig.nl en volg Lisette op Instagram en Facebook voor volwaardige plantaardige inspiratie!

 

Share This