Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /home/myseon1q/deavonturenvanpiepmuis.nl/wp-includes/functions.php on line 6031
Een kijkje in het leven van Geert, Anne-Miep, Daniel en Lucas | De avonturen van Piepmuis

Bart en Sarah gaven de pen door aan Anne-Miep (33), Geert (31), Daniel (1) en Lucas (0).
Samen met hun twee katten Wolbert en Fritz wonen zij in Tilburg.
Ze geven jullie graag een kijkje in hun leven.

 

Vertel eens… Hoe ziet de week er bij jullie uit?

Geert werkt als data-analist bij KPN. Vier dagen op kantoor en één dag thuis. Ik, Anne-Miep, ben nu nog met zwangerschapsverlof. Daarna ga ik namens de Partij voor de Dieren aan de slag als statenlid voor de Provincie Noord-Brabant. Hiervoor ben ik afgelopen maart gekozen. Daniel gaat drie dagen per week naar het kinderdagverblijf en Lucas gaat daar straks ook heen. In het weekend spreken we af met vrienden, komen we bij van een drukke week en vinden we het gezellig om uitgebreid te koken.

Wat vinden jullie als gezin het leukst om te doen? 

Samen koken, bakken en bordspellen spelen. We hebben laatst voor het eerst met Daniel koekjes gebakken wat hij heel leuk vond! Zodra hij (en Lucas) oud genoeg zijn, willen we ook heel graag spellen met ze spelen. Onze favorieten zijn Ticket to Ride en Mah-Jong. Geert speelt daarnaast graag Magic en ik hou van freubelen met Albelli fotoalbums. Daniel is dol op klimmen, klauteren, rauzen en boekjes lezen. Lucas houdt er nog een babyachtige lifestyle op na, groot gelijk!

 

Waarom kiezen jullie voor de vegan leefstijl en welke stappen namen jullie om hier te komen?

Ik heb in 2013 meegedaan aan de VeganChallenge. Daarvoor leefde ik al langere tijd als flexitariër en vegetariër. De VeganChallenge beviel zo goed, dat ik door ben blijven gaan. De hoofdreden was niet meer bijdragen aan dierenleed, maar uiteindelijk is ook dat het beter is voor de aarde een belangrijke factor om als veganist te leven. Geert en ik waren toen al samen en hij vond het prima, zolang hij maar niet “de spekjes bij de stamppot” in hoefde te leveren. De enige aanpassing die we toen deden is een extra koekenpan kopen. Geert heeft de stap naar veganisme geleidelijker gemaakt. Thuis aten we eigenlijk zo goed als volledig vegan, waardoor het voor hem makkelijker was om ermee bekend te raken (en voor mij trouwens ook). Uiteindelijk werd het buitenshuis ook makkelijker, omdat er steeds meer producten op de markt komen en je daardoor bijvoorbeeld ook onderweg vegan kunt eten. Het is heel fijn om dit samen te kunnen delen! Zo was onze bruiloft ook volledig vegan. We koken nu graag samen en ondanks dat mensen denken dat je als vegan alleen maar saai eet, eten we lekkerder en exotischer dan eerst. Daniel eet nu met de pot mee en maakt daar gretig gebruik van.

 

Hoe beïnvloedt veganisme jullie leven? 

Het veganisme blijft eigenlijk een dagelijks terugkerend iets, omdat het invloed heeft op alle facetten van je leven. Het is voor ons heel normaal, dus wij staan er zelf niet zo bij stil. Het kinderdagverblijf denkt gelukkig goed met ons mee, maar je kunt moeilijk voorkomen dat ze af en toe met een traktatie toch iets dierlijks eten. Als het vegetarisch is, zijn wij hier ook minder moeilijk in. Tijdens de zwangerschap van Daniel kregen we nog wel eens bezorgde vragen of dat allemaal wel goed ging. Nu onze omgeving ziet dat alles goed gaat en wij goed nadenken over hoe we dit aanpakken, hebben we die vragen nauwelijks meer.

 

Hebben jullie tips voor andere ouders die hun kinderen vegan (willen gaan) opvoeden? 

Wees niet te bang om ermee te starten maar houd wel rekening met de vitamines, zoals B12 en D. Het consumeren van dierlijke producten is echt vooral een cultureel iets en kan zo makkelijk vervangen worden! Daniel krijgt ook pizza en pannenkoeken te eten, maar dan de vegan variant. Er is niets zieligs aan om je kind vegan op te voeden. Kinderen hebben van nature veel compassie voor dieren. Het doet altijd een beetje zeer als ik ouders hoor zeggen “mijn kind is DOL op dieren!” en dan ondertussen zien dat het kind in kwestie vlees eet. Ik denk dat als kinderen echt weten wat ze eten, er veel meer jonge vegetariërs en veganisten zouden zijn.

Geert wil nog de rapley methode als tip meegeven om je kind te laten starten met vaste voeding.

 

Wat missen jullie als het gaat om vegan opvoeden? 

Wat wij echt missen is makkelijk te verkrijgen vegan kunstvoeding. Via de Nederlandse webwinkel is het heel duur, dus wij halen het nu uit Duitsland via mijn zusje die daar woont. Daar is het gewoon bij de drogist en supermarkt te koop. Dat moet ook in Nederland kunnen. Ook wacht ik nog op een goede vegan knakworst en witte puntjes zonder melk. Dan is straks echt al het standaard kinderfeestjes eten te veganizen!

 

Welke wens hebben jullie voor de toekomst?

Dat we de aarde op een goede manier door kunnen geven aan de volgende generatie.

 

Wat willen jullie delen? 

Ons lievelingsrecept! Zoete aardappel kokossoep van Healthy VegaOm hem dreumesproof te maken voegen we de spaanse peper pas op het bord toe. 

 

 

 ?

Share This