Deprecated: Required parameter $location follows optional parameter $post_types in /home/myseon1q/deavonturenvanpiepmuis.nl/wp-content/plugins/monarch/monarch.php on line 3783

Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /home/myseon1q/deavonturenvanpiepmuis.nl/wp-includes/functions.php on line 6031
🥥 WERELD KOKOSNOOTDAG 🥥 | De avonturen van Piepmuis

Jaja, er is overal een dag voor en vandaag is dat Wereld Kokosnootdag!
Alles staat in het teken van kokosnoten 😍🥥😍🥥😍
Ze zijn ook zo veelzijdig. Ik ben er gek op! Jij ook?
Daarom een ode-blog aan de kokosnoot.

 

🌴 Op een onbewoond eiland… 🌴

Denk jij bij een kokosnoot ook meteen aan een Bounty eiland? Zo een met een hagelwit strand, helder blauwe zee en wuivende palmbomen aan de kust? Ik ook! En droom jij er dan ook van dat je heerlijk relaxed op je strandbedje ligt, genietend van de zon en slurpend aan een (natuurlijk duurzaam) rietje van de kokosmelk van een net geplukte kokosnoot? Oh jeetje, ik geloof dat het tijd is voor vakantie 😉 Oké, even wakker worden, want de kokosnoot is nog zoveel meer!

 

Kokosweetjes

Wist jij dat:

🥥 De kokosnoot helemaal geen noot is, maar een vrucht? Een steenvrucht van de kokospalm om precies te zijn.

🥥 De kokosnoot, zoals wij die in de winkel zien liggen, z’n schilletje al verloren is? Kokosnoten hebben namelijk een groene of gele schil. Daaronder zit de bruine vezellaag die wij kennen.

🥥 Volwassen kokospalmen tot wel 120 noten per jaar krijgen?

🥥 Kokospalmen de eerste trossen kokosnoten krijgen als ze ongeveer zes jaar oud zijn?

🥥 Kokospalmen wel 60 jaar noten kunnen geven?

🥥 Een volwassen kokosnoot drie ‘ogen’ (plekken aan één kant van de kokosnoot) heeft? Eén van die ogen is het zwakst en het beste punt om de kokosnoot open te breken. Probeer alle drie de ogen dus even uit.

🥥 Kokosnoten blijven drijven en zo wel honderden kilometers afleggen? Als de kokosnoot dan ergens aanspoelt probeert hij daar gewoon weer uit te groeien tot een gezonde palmboom.

🥥 De meeste kokosnoten uit de Filipijnen, Indonesië en India komen?

🥥 In sommige landen apen (makaken) gebruikt worden om kokosnoten te oogsten?

🥥 Kokos ook wel klapper (vernederlandsing van het Maleise kelapa) en santen genoemd wordt?

 

Kokos eten en drinken

Van een verse kokosnoot kun je het witte vruchtvlees eten en het kokoswater drinken. Maar je kunt zoveel meer doen met kokosnoten!

🥥 Kokosroom: Laat het kokosvruchtvlees in warm water trekken en pers het daarna uit. Het vloeibare gedeelte is de kokosroom.

🥥 Kokosmelk: Dat is dus geen kokoswater 😉 Kokosmelk maak je door het overgebleven vruchtvlees van de kokosroom nog een keer in warm water te laten trekken en uit te persen. Kokosmelk is door de tweede persing dunner dan kokosroom.

🥥 Kokosmeel: De pulp die je overhoudt na het maken van de kokosmelk laat je drogen in de oven op 100 graden C. Als het droog is, kort vermalen tot het zo fijn als meel is. Klaar is Kees.

🥥 Kokoscrème: Als je kokosmelk inkookt krijg je kokoscrème.

🥥 Kokosolie: Droog het kokosvruchtvlees en per daarna de olie eruit.

 

Van het witte vruchtvlees kun je ook kokosrasp, gedroogde of gemalen kokos, kokosvlokken of -snippers maken. Lekker in gerechten, taart of zelfgemaakte granola.

 

Kokosbeauty

De kokosnoot is multifunctioneel. Ook te gebruiken als verzorgingsmiddel.

🥥 Hydrateren kun je leren! Een droge huid of haar? Smeer er wat kokosolie op. Het hydrateert en je huid en haar voelen snel weer soepel en zacht aan.

🥥 Smile! Elke ochtend 15 minuten wat kokosolie door je mond laten gaan zorgt voor een stralende lach. De olie trekt namelijk viezigheid en je tanden en ook nog eens je mond voor de rest van de dag.

🥥 S(h)ave your legs! Scheer je benen met kokosolie. Het is niet alleen soepel, maar het verzorgt ook meteen. Win-win!

 

Scrub it off!

Een recept voor lekkere DIY bodyscrub met kokosolie:

 

Wat heb je nodig?

  • Een (glazen) pot
  • 1,5 kopje suiker, zout of een mengsel hiervan
  • 5 eetlepels kokosolie

Optioneel:

  • 2 eetlepels versgeperst citroensap + 2 eetlepels rasp van de citroenschil + fijngesneden muntblaadjes
  • een paar druppels essentiele olien, zoals vanille, munt, lavendel, grapefruit.

Shake it off!

Meng alle droge ingredienten in een kom door elkaar. Voeg daar beetje bij beetje de vloeibare ingredienten aan toe. Roeren tot het een mooi, korrelig geheel is. Doe het mengsel in de pot en je bent klaar om te scrubben.

 

De rest van de kokos

De kokosnoot wordt in z’n geheel goed gebruikt. Van de kokosvezels maakt men bijvoorbeeld touwen, borstels, kokosmatten, grove stoffen en manden. Van de harde bruine bast maken ze bouwplaten en meubels. Van het hout van de kokospalm maken ze parket en uit de palm winnen ze ook nog eens suiker…

 

Deze blog over kokosnoten is zeer zeker niet volledig. Ik ben dus heel benieuwd wat jullie met kokosnoten doen!

Laat je reactie hieronder achter 👇

Share This