Vandaag, vrijdag 6 september, is het ‘Lees een boek dag’ en zondag 8 september is het ‘Wereld alfabetiseringsdag’! Een mooi moment voor een nieuwe blog over welke voordelen (voor)lezen voor je kleine spruit heeft. Keep on reading ?

Voor het slapengaan lezen wij Riven altijd een boekje (of 2 of 3) voor. In bed, want dat is supergezellig! En ik vind het heerlijk om zo samen lekker rustig de dag af te sluiten. We begonnen met voorlezen toen Riven ongeveer 3 maanden oud was. Dat was vooral bladerend door makkelijke prentenboekjes, zonder al te veel tekst. Toen hij 9 maanden was kwamen de makkelijke verhaaltjes tevoorschijn. Favoriet was toen het boekje dat hij bij Boekstart kreeg: ‘Daar gaan we’. Dat boekje met liedjes en rijmpjes hebben we echt wel tig keer voorgelezen! De wat minder diervriendelijke teksten paste ik aan ? Zie hier:

? Zwemmen ?

Visje, visje in het water

Visje, visje uit de kom

Visje, visje kan niet praten

Visje, visje draai nooit meer om

⛵️ Varen ⛵️

Schuitje varen, theetje drinken

Varen we naar de Overtoom

Drinken er planten melk met room

Planten melk met brokken

Kindje mag niet jokken

En nog een bekend liedje als extraatje:

? Schaapje, schaapje, heb je witte wol ?

Schaapje, schaapje, heb je witte wol?

Ja hoor, ja hoor, een hele vacht vol!

Want het is winter en dan heb ik het koud

En het is mijn vachtje dat mij warm houdt

Schaapje, schaapje, heb je witte wol?

Ja hoor, ja hoor, een hele vacht vol!

Hebben jullie ook voorbeelden van verhalen, liedjes of rijmpjes die je zelf diervriendelijk maakte?

Laat het weten in de reactie. Ik ben heel benieuwd!

Maar goed, even terug naar het voorlezen… Want naast dat het heerlijk 1 op 1 tijd is met je kind is het ook nog eens supergoed voor de ontwikkeling. De voordelen op een rij:

Taalontwikkeling

Dit is denk ik wel een beetje een open deur. Voorlezen is natuurlijk goed voor de taalontwikkeling van je kind. Ze leren nieuwe woorden en hoe we zinnen in het Nederlands opbouwen. Riven wil vaak een periode hetzelfde boekje lezen. Het leuke daaraan is, is dat hij op een gegeven moment woorden zelf kan invullen! En als je kindje wat ouders is, gaat het waarschijnlijk ook vragen stellen over een verhaal. Een mooi moment om daar samen over te praten. Zo stimuleer je je kind om actief met taal aan de slag te gaan.

Beter leren

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kinderen die – voordat ze naar de basisschool gingen – werden voorgelezen, meer kans hebben om goed te presteren in hun verdere schoolcarrière. Taal goed begrijpen is namelijk de basis om alle vakken te leren. Ook stimuleert voorlezen het luister- en concentratievermogen van je kind. Hmm… Nu ik dit opschrijf, geloof ik dat we toch nog meer moeten voorlezen ??

Beter communiceren

De verhaallijnen en interactie tussen personages in de boeken die je voorleest, leren je kind veel over communiceren en sociale omgangsvormen. Je kind kan zich (beter) verplaatsen in een ander (empatisch vermogen), het stimuleert hem of haar ook om zich naar anderen goed te uiten (communicatieve vaardigheid) en jullie oefenen ook nog eens de interactie tussen jullie samen.

Beter begrijpen

Naast de mooie verhalen in kinderboeken, zit er vaak ook nog een onderliggende boodschap in. Zo leert je kind over de dingen die zich afspelen in de wereld. Ook kan je kind, door regelmatig voor te lezen, meer abstracte thema’s begrijpen. Denk aan vriendschap en verschillende emoties. En je kind krijg beter inzicht in oorzaak en gevolg door verhalen.

Bespreekbaar maken

Boeken kunnen helpen bij het bespreekbaar maken van leuke, maar ook minder leuke onderwerpen. Denk aan: voor het eerst naar school gaan, een broertje of zusje op komst, ziekte, dood of uitleg waarom je bepaalde keuzes maak (zoals in Piepmuis op bezoek bij Anna de koe). Hoe de personages met een situatie, gebeurtenis of emotie omgaan, kan een voorbeeld zijn voor jouw kind.

Fantaseren

Voorlezen prikkelt de fantasie! Door verhalen te vertellen stimuleer je je kind om zich voor te stellen hoe dingen gaan die ze nog nooit in het echt hebben gezien, gedaan of meegemaakt. Ook leuk om hen te vragen hoe zij met bepaalde gebeurtenissen om zouden gaan. Laat die fantasie maar de vrije loop! Wie weet komen er hele bijzondere ideeën uit.

Welk boek is bij jullie op dit moment favoriet?
Laat je reactie hier achter! ?

Share This