Een paar weken geleden plaatste ik een oproep of er vegan gezinnen zijn die het leuk vinden om geïnterviewd te worden. Hristina reageerde daar enthousiast op! Begin augustus interviewde ik haar. Zij was toen hoogzwanger van hun tweede kindje. Lucas is inmiddels geboren! 
Lees hier het resultaat.

Leuk dat jullie ons een kijkje geven in jullie gezinsleven! Stel jullie zelf eens voor…

‘Wij zijn de familie Maas, wonend in het Oude Westen van Rotterdam. Max (37 jaar) geboren en getogen Rotterdammer. Hristina (31) geboren in Macedonië en vanaf 5 jaar opgegroeid in Nederland. Jannah (3 jaar) en de baby in mijn buik komt eind augustus.’

Ondertussen is de baby op vrijdag 30 augustus geboren. Zijn naam is Lucas! En kijk eens wat een dotje 😍

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Spannend! Hoe is het om zwanger te zijn en als vegan te leven?

‘Tijdens mijn eerste zwangerschap ben ik volledig gedoken in informatie over wat ik moet eten om voldoende binnen te krijgen. Hierdoor kon ik dus op alle vragen een goed antwoord geven.

Ik merkte vooral dat bij ons in de familie de zorgen voor mij en de baby het grootst waren.

Maar Jannah is gezond geboren en ik kreeg zelfs opmerkingen van de zusters: ‘Zo, jij hebt gezond eten naast je bed staan.’ Zonder dat ze wisten dat ik plantaardig at. Nu bij de tweede zwangerschap krijg ik bijna geen vragen of opmerkingen. Heb het zelf ook niet heel veel over. Alleen als mensen erom vragen heb ik het erover.’

 

Hoe ziet de week er bij jullie uit?

‘We hebben een heel onregelmatig ritme. Elke week verschilt heel erg, omdat we allebei als freelancer werken. Max heeft zijn eigen muziekstudio’s voor bandjes (oefenruimte De Frikandel). Ik ben nu met verlof, maar als ik aan het werk ben geef ik privéles aan interieurontwerpers. Hen leer ik hun huis digitaal in 3D te tekenen. Daarnaast doe ik ook projectondersteuning voor studenten die nog lerende zijn, maar wel al een project hebben dat af moet.

De oefenruimte van Max gaat met zijn reserveringen, administratie, uitbreiding en het jaarlijkse Festival de Frikandel eigenlijk 24/7 door. En ik werk als er opdrachten zijn.

Sinds Jannah naar de peuterspeelzaal gaat op dinsdag en donderdag hebben we iets meer structuur in wanneer we wat plannen. Maar over het algemeen bespreken we aan het begin van de week de weekplanning. Wie moet wanneer werken? Daar passen we de rest op aan. Een heel dynamisch ritme dus.’ 😃

 

Wat vinden jullie als gezin het leukst om te doen?

‘We zijn allemaal dol op klimmen. Jannah is dol op dansen, toneelstukjes opvoeren, tekenen en niet te vergeten Nijntje! Max is een drummer, absurdist, groot filmliefhebber en ook spiritueel altijd bezig om met mensen te verbinden. Ik houd enorm van taarten bakken! Heb een paar maanden geleden zelfs mijn lievelingsrecepten een plek gegeven op www.zoeteontmoetingen.com. Niet om een bekende blogger te worden, maar meer dat ik mijn favoriete recepten op één plek heb staan. Dat ik mensen daar naartoe kan verwijzen als ze vragen: ‘Ja, maar hoe maak je dan zo’n suikervrije vegan taart?’ 

We vinden het heel belangrijk om veel tijd met elkaar door te brengen. En omdat we zo flexibel zijn in ons werk, is er altijd wel iemand om Jannah op te vangen. We hoeven haar niet naar een opvang te brengen.’

Waarom kiezen jullie voor de vegan leefstijl en welke stappen namen jullie om hier te komen?

‘Toen ik Max leerde kennen at ik nog vlees. Hij was vegetariër. Na een paar maanden met elkaar te hebben gedate spraken we uit dat we elkaar wel heel leuk vonden. En bijna het eerste dat Max daarna aangaf was dat hij kadavers zag al hij mij zoende. Waarop ik antwoordde: ‘Oh, je wilt dat ik vegetariër word?’ En Max reageerde: ‘Ja.’ En ik zei: ‘Goed, als je mij vraagt om geen levend wezen meer te doden, dan is dat geen probleem. Maar dan moet je me wel leren hoe ik nog steeds lekker kan blijven koken.’ Door die stap te zetten ging ik meer nadenken over wat vegetarisch eigenlijk inhield en kwam erachter dat er nog steeds veel dierenleed bij eieren en kaasproducten kwam kijken. Max had op dat moment ook een inzicht doordat hij bij een filmklus als runner een koeienhart moest ophalen bij de slager. Daardoor kreeg ook hij het besef dat hij volledig wilde stoppen met dierlijke producten eten.

Zo zijn we samen op zoek gegaan naar lekkere recepten en goede vervangers en voldoende aanvulling, zodat we wel gezond blijven. Persoonlijk heb ik toen der tijd heel veel aan Pinterest gehad waar ik heel veel recepten vandaan haalde en lijstjes met waar welke voedingstoffen inzitten om zo wel bewust gezond te blijven.

Verder denk ik dat het heel erg helpt dat we in Rotterdam wonen. Er zijn tegenwoordig zo veel eettentjes en supermarkten met goed vegan eten en producten dat we er weinig moeite meer voor hoeven te doen. Bij mijn ouders die in Nieuwerkerk (15 minuten van Rotterdam vandaan) wonen is dat bijvoorbeeld al zo veel moeilijker en ongewoner.’

 

Hoe beïnvloedt veganisme jullie leven? Is het makkelijk of lastig en hoe komt dat? Waar lopen jullie tegenaan?

‘We hebben eigenlijk nooit oververhitte discussie ofzo (zijn we zelf ook niet zo van). We nodigen graag mensen uit om lekker bij ons te komen eten zonder direct te zeggen dat het vegan eten is. Ik merk dat het eigenlijk binnen de familie het lastigste is om vegan te zijn. Dat we bijvoorbeeld als we eten bestellen en afhalen niet het vlees of de vis willen bestellen/betalen. Dat kan wrijving geven. En ook het idee dat we niet willen meedoen aan het dierenleed kan soms impliciet worden geïnterpreteerd als dat de ander daar wel aan mee doet.

Verder zijn we niet mega strikt op school met wat betreft traktaties waar melk en ei in zit. We leggen Jannah wel uit dat het erin zit en dan kan ze zelf beslissen wat ze er mee wil. Vlees wordt vrijwel nooit aangeboden, maar als ze dat voor zich krijgt geef ik wel duidelijk aan dat we dat echt niet eten, omdat daar direct een dier voor gedood is.

Dus het beïnvloedt zeker ons leven. Op een compassievolle manier. En verder zorgde het ervoor dat ik doorzette om borstvoeding te blijven geven. Wat zeker niet gemakkelijk was. Had er 3 maanden voor nodig om pijnloos en voldoende melk te kunnen geven. Ik kreeg vaak het advies om te stoppen en poedermelk te geven. Maar wetende hoe belangrijk moedermelk is, kon ik het niet opgeven. Het vegan zijn heeft mij daar heel veel in gegeven. Uiteindelijk kon ik ruim 3 jaar borstvoeding geven. En over een maandje hopelijk weer aan de kleine buik baby. Die 3 maanden drama aan het begin waren het meer dan waard!’

 

Hebben jullie tips voor andere ouders die hun kinderen vegan (willen gaan) opvoeden?

‘Er zijn een aantal artsen op internet die heel veel informatie geven. Zoals: Michael Greger, Neal Bernard en Michael Klaper. Zij geven antwoord op alle vragen met behulp van de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken.

Verder, als je al kinderen hebt die gewend zijn aan vlees, zuivel en eieren kan het een tijdje duren voordat ze gewend zijn aan andere smaken. Dierlijke producten maken het eten vaak romig en vol. Als je overstapt, kan dit soms nog wel wat creativiteit vragen om het toch lekker te maken. Hierbij is het verhaal en de reden vooral heel belangrijk hoe je de kinderen in je beslissing meeneemt om vegan te worden. Wij vertellen Jannah eerlijk dat een knakworstje ooit een varken is geweest dat ze speciaal voor het worstje doodmaakte. En dat we dat niet zo lief vinden en daarom het worstje niet opeten. En dat koeienmelk voor de baby koe is die ze nu weghalen, omdat ze de melk aan de mensen willen geven. Dus dat wij daarom geen koeienmelk drinken.

Verder gebruiken wij als supplementen: puur b12 poeder en vitamine D druppels (strooien we over het ontbijt) en voor Jannah nog een multivitamine van Animal Parade.’

 

Wat missen jullie als het gaat om vegan opvoeden?

‘Online is er zo veel te vinden en ook hier in de stad met de EkoPlaza en de Gimsel (vegetarische supermarkten) zijn we omgeven met voldoende keus op vegan gebied.

Maar wat ik wel mis is als we een dagje uit gaan, naar Plaswijckpark of de Speeldernis, dat bij de kinderspeelgelegenheden weinig tot geen goed eten voor kinderen te koop is. Daar valt volgens mij nog veel te winnen.’

 

Welke wens(en) hebben jullie voor de toekomst?

‘Een wereld zonder dierenleed en mensenleed.’ 😉 

 

Watermeloen op een stokje op Jannah’s eerste verjaardag.

Wat willen jullie delen?

‘Mijn lievelings vegan taarten heb ik gebundeld op mijn blog: www.zoeteontmoetingen.nl!

Het boek Easy Peasy vond ik heel handig (niet direct vegan boek), maar kan je wel veel vegan inspiratie uit op doen. Vooral bij beginnende hapjes voor de baby.

Mijn lievelingstraktatie is een watermeloen met schil op een ijsstokje.’

Om op deze manier de banaan de schillen en haar te laten eten was ook één van mijn favoriete manieren 😃

Share This